Hvad er en centrifugalpumpe?

En pumpe er en slags kraftmaskine. Den flytter rundt på væsker, gasarter eller endda mængder af faststof materialer med hjælp af energi. Som navnet antyder, bruger en centrifugalpumpe centrifugalkraften som energi.

Centrifugalkraften er den kraft der opstår ved rotation. Når vaskemaskinen centrifugerer, bliver vandet skilt af fra tøjet med hjælp af centrifugalkraften. Det fungerer fordi tøjet bliver holdt tilbage af tromlen som er et siv. Men vandet bliver slynget ud og derved bliver tøjet tørt.

Teoretisk set kunne man lave en vaskemaskine der spinner så hurtigt at bogstaveligt alt vand bliver fjernet. Så ville tøjet være helt tørt.

Men det ville bruge både megen energi men også stresse tøjet. Fibrene i tøjet ville blive presset så hårdt mod tromlen at de ville skades.

Hvordan fungerer en centrifugalpumpe?

De fleste centrifugalpumper har en form der ligner en hårtørrer. Faktisk er en hårtørrer også netop en centrifugalpumpe.  Vil du vide hvordan den fungerer, kan du jo bare skille en gammel hårtørrer af. Husk lige at trække stikket ud først.

Hvis ikke du vil ødelægge konens hårtørrer, så læs videre, her kommer forklaringen:

Den centrale del i en centrifugalpumpe er et hjul der kaldes for impeller. En impeller er det samme som en propeller, bare omvendt. En impeller skal ikke skabe fremdrift for maskinen som en propeller. Den skal bevæge et medium. I hårtørrerens eksempel er det luft der bliver blæst ud.

De fleste centrifugalpumper er dog til væsker. Centrifugalpumper er bedst egnet til tyndflydende væsker. Altså væsker der opfører sig mere eller mindre som vand.

Væske bliver suget ind mod hjulet ved hjulets akse. På hjulet er der skovler, anbragt som spiralarme i en galakse. Disse accelererer så væsken og slynger den ud med høj fart. Når væsken har forladt hjulet er den rig på kinetisk energi og bliver ledt videre i et rør.

Hvad bruges centrifugalpumper til?

Disse pumper er velegnede til at flytte rundt på store mængder tyndflydende væsker. De skal primes, dvs. pumpekammeret skal være fyldes med væske til at starte med. Men når den først er startet er den meget effektiv.

Hos Iversen Trading kan du få centrifugalpumper i bedste kvalitet.

Den slags pumper bruges især i landbrug. En gyllepumpe er fx en centrifugalpumpe. De bruges også til spildevand og hvor der ellers skal flyttes store mængder vand på kort tid.

En centrifugalpumpe er meget simpel. Den har kun få dele og kun pumpehjulet er bevægeligt. Det gør pumpen meget robust og nærmest vedligeholdelsesfri. Større centrifugalpumper er enten af støbejern, bronze eller rustfrit stål, så de kan holde i mange år.